ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΔΟΧΕΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
H αξιόπιστη μέτρηση των θερμικών απωλειών αποτελεί, εκτός από σημαντική πληροφορία για τον κατασκευαστή, και βασικό προαπαιτούμενο για τη συμμόρφωση των θερμοδοχείων με τις απαιτήσεις
των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την Ενεργειακή Επισήμανση (Energy Labelling) και τον Οικολογικό Σχεδιασμό (Eco Design) και των σχετικών Κανονισμών (Κανονισμοί ΕΕ 812/13 και 814/13).
Το Εργαστήριο διαθέτει μία σύγχρονη αυτοματοποιημένη εγκατάσταση, συμμορφούμενη πλήρως με τις απαιτήσεις των Κανονισμών.
Η εγκατάσταση αυτή επιτρέπει τον προσδιορισμό των θερμικών απωλειών των θερμοδοχείων σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ 12897 (προσδιορισμός παγίων απωλειών – standing heat losses)
και ISO 9459 (προσδιορισμός των θερμικών απωλειών – stand-by heat losses), μέγεθος βάση του οποίου καθορίζεται η ενεργειακή κλάση του προϊόντος.
Η εγκατάσταση ουσιαστικά αποτελείται από δύο υδραυλικά κυκλώματα, (α) το κύκλωμα τροφοδοσίας νερού από το δίκτυο που περιλαμβάνει βάνες ρύθμισης παροχής,
ηλεκτροβάνες διακοπής, ροόμετρο, βαλβίδες ασφαλείας και θερμοστοιχεία και (β) το κύκλωμα ανακυκλοφορίας που αποτελείται από αντλία ανακυκλοφορίας,
ηλεκτροβάνες διακοπής και θερμοστοιχεία, για κάθε θέση δοκιμής. Η εγκατάσταση έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης δοκιμής τριών Η/Θ, οδηγούμενη από σύστημα Η/Υ, data logger και ηλεκτρικό σύστημα αυτοματισμού και μέτρησης.
Συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας, το σύστημα αυτοματισμού διοχετεύει νερό στο υπό δοκιμή θερμοδοχείο με την απαιτούμενη παροχή και θερμοκρασία.
Το νερό εντός του θερμοδοχείου ομογενοποιείται μέσω αντλιών ανακυκλοφορίας, όταν απαιτείται. Η παροχή μετριέται με τη βοήθεια διακριβωμένου ροομέτρου και η θερμοκρασίες μέσω διακριβωμένων θερμομέτρων.
Η θέρμανση του νερού διενεργείται μέσω ηλεκτρικών αντιστάσεων.
Βάσει σεναρίων, που καθορίζονται λεπτομερώς στα σχετικά πρότυπα, πραγματοποιούνται μετρήσεις, τα δεδομένα καταγράφονται
και στη συνέχεια μετά από επεξεργασία προσδιορίζονται οι αντίστοιχες θερμικές απώλειες χαρακτηρίζοντας τις επιδόσεις των ΔΑΝ, κατατάσσοντάς τους σε ενεργειακές κατηγορίες.
|